KE: Mali i Zi vendi me më shumë kriminelë në rajon

0

Sipas të dhënave të Këshillit të Evropës, Mali i Zi ka numrin më të madh të të burgosurve në rajon , dhe dy herë më shumë hajdutë se sa në vendet evropiane .

Ndërsa opozita thotë se kjo është një tregues i luftës jo të efektshëm të shtetit ndaj krimit , për qeverinë është një dëshmi se shteti është më i angazhuar në luftën kundër krimit, dhe kjo është arsyeja pse shumë autorë përfunduan pas hekurave .

Në sektorin e OJQ-ve , megjithatë , theksojnë se është e qartë se në burgjet përfundojnë kriminelët kryesisht të vegjël sepse nuk ka vullnet politik për të luftuar kundër atyre të krimit të organizuar.

Në një raport të titulluar ” Statistikat kriminale vjetore ” , e cila përfshinte të gjitha vendet e Evropës , shkruan se në Mal të Zi në 2013 ishin 1142 të burgosur .

Kur shikohet norma e popullsisë në burg për 100,000 banorë , Mali i Zi është në krye , me 183 të mbyllur.  Vijon Serbia me 139 , Kroacia 102, Bosnja e Hercegovina me 70 dhe Sllovenia me 66 të burgosur.

Është interesante se sipas statistikave, në Mal të Zi janë të burgosur dy herë më shumë hajdutë se në vendet evropiane . Kështu, informacioni i këtij organi tregon se një e treta e të gjitha dënimeve në Mal të Zi janë për vjedhje.

Analiza e Këshillit të Evropës vjen në një kohë kur ndaj Podgoricës zyrtare për ditë e më shumë vijnë rekomandime nga Brukseli se lufta kundër krimit të organizuar duhet të avancohet, dhe se është koha për të procesuar edhe peshqit e mëdhenj.