Çfarë do të ndodhte nëse Hitleri do ta fitonte luftën

0

Një nga shqetësimet më të mëdha të shprehura nga historianët është: Çfarë do të kishte ndodhur nëse Hitleri kishte fituar në Luftën e Dytë Botërore? Si do të dukej bota pas fitores së gjermanëve? Ajo kurrë nuk është e mundur të dihet me siguri, por ju mund të paramendoni. “The man in the high castle” nga Philip K. Dick është një nga librat e parë në histori alternative, veprimet e të cilit janë vendosur në Luftën e Dytë Botërore.

nazistet-1

Ai është shkruar në 1962, dhe historia zhvillohet në një Gjermani të imagjinuar naziste, Italinë fashiste dhe Perandoria Japoneze, të cilët fituan luftën dhe e ndanë botën në mesin e tyre. Kështu duket kjo botë. “Fatherland” nga Robert Harris është pak më shumë pamje realiste, për Evropën, me fitues të Gjermanisë naziste. Ai është shkruar në 1992, dhe veprimi zhvillohet në 1964. Këtu, Japonia u mund nga Shtetet e Bashkuara, por Gjermania fitoi kontrollin e të gjithë Evropës deri në Urale.

nazistet-2

“In presence of my enemies” është libri i fundit nga të gjitha këto, i shkruar në 2003, dhe u publikua në vitin 2010. Në këtë SHBA qëndron jashtë Luftës së Dytë Botërore, duke humbur luftën e tretë botërore. Në këtë botë, Gjermania dhe Japonia janë fuqitë më të mëdha botërore dhe qeverisin shumicën e botës.

nazistet-3

 

/lapsi.al/